سنجش تراکم استخوان در شهرری
در اینجا میتوانید نوبت سنجش تراکم استخوان در شهرری دریافت کنید و با یکی از به روز ترین و دقیق ترین دستگاه دنیا میزان تراکم استخوان خود را سنجیده، و هر آنچه در این مورد لازم است آشنا خواهید شد.
سنجش تراکم استخوان چیست؟
استخوانها بخش حیاتی از ساختار بدن ما هستند و نقش مهمی در حمایت و حفظ اعضای داخلی و توازن بدن دارند. در حالی که استخوانها به طور طبیعی با پیشروی سن و طی فرآیندی به نام ازدیاد طبیعی استخوان، تراکم خود را از دست میدهند، میتوان با استفاده از روشهای سنجش تراکم استخوان از تغییرات مربوط به سلامت استخوانها مطلع شد.
تراکم استخوان به معنای مقدار ماده معدنی است که در واحد حجم مشخصی وجود دارد. ماده معدنی اصلی استخوانها شامل کلسیم و فسفر است. با افزایش سن و برخی شرایط پزشکی، مقدار ماده معدنی در استخوانها کاهش مییابد که میتواند به افزایش خطر شکستگی استخوانها منجر شود. بنابراین، اندازهگیری تراکم استخوان میتواند به عنوان یک شاخص برای سلامت استخوانها و خطر شکستگی ها در سالمندان و افرادی که با بیماریهایی مانند اوستئوپوروز (کاهش تراکم استخوان) مبتلا هستند، استفاده شود.
سنجش تراکم استخوان چگونه انجام می شود؟
برای سنجش تراکم استخوان از یک تست دستگاه جذب پرتوی ایکس استفاده میشود که به عنوان تست (DEXA) نیز شناخته میشود. این تست با استفاده از پرتوهای ایکس، تراکم استخوان را با اندازهگیری جذب پرتوهای ایکس توسط استخوانها اندازهگیری میکند.
در این تست، فرد به صورت خوابیده روی یک تخت ویژه قرار میگیرد و دستگاه پرتوی ایکس را روی منطقهای از بدن قرار میدهد که قصد سنجش تراکم استخوان آن را دارید. پرتوهای ایکس از یک طرف به استخوان و از طرف دیگر به یک سنسور پرتویی هدایت میشود. با اندازهگیری میزان جذب پرتوهای ایکس توسط استخوان، تراکم استخوان اندازه گیری میشود.
آمادگی های قبل از تست سنجش تراکم استخوان
قبل از انجام تست دانسیتومتری نیازی به آمادگی خاصی نیست. با این حال، برخی نکات زیر ممکن است نیاز به رعایت داشته باشد:
1- اطلاع رسانی به پزشک: قبل از انجام هر نوع تست پزشکی، به پزشک خود اطلاع دهید در مورد داروهایی که ممکن است استفاده کنید، بیماریهایی که تحت درمان هستید، مشکلات سلامتی قبلی یا هر نوع تغییر در سلامت شما که ممکن است در نتایج تست تأثیر بگذارد.
2- مصرف کلسیم: مصرف کلسیم به عنوان یک عامل مهم در سلامت استخوانها مطرح است، اما بهتر است قبل از انجام تست سنجش تراکم استخوان، به پزشک خود اطلاع دهید که در حال مصرف کلسیم هستید یا خیر که اگر نیاز به قطع دارو بود مدتی قبل از تست آن را قزع نمایید.
تفسیر نتایج تست سنجش تراکم استخوان
نتایج سنجش تراکم استخوان معمولاً با استفاده از استانداردهایی که توسط سازمان سلامت جهانی تعیین شدهاند، مقایسه میشوند. این استانداردها بر اساس جنسیت و سن فرد و حتی منطقه جغرافیایی تغییر میکنند.
پس از انجام سنجش تراکم استخوان، نتایج باید توسط پزشک تفسیر شوند. این تفسیر میتواند نشان دهنده سلامت استخوانها، خطر ابتلا به شکستگی و نیاز به درمان مناسب باشد.
معایب و مزایا سنجش تراکم استخوان
از فواید ومزایای این شیوه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
سنجش تراکم استخوان DXA یک روش ساده، سریع و غیرتهاجمی است.
نیازی به بیهوشی ندارد.
مقدار اشعه استفاده شده بسیار کم است - کمتر از یک دهم دوز استاندارد اشعه ایکس قفسه سینه، و کمتر از یک روز قرار گرفتن در معرض تابش طبیعی.
تست تراکم استخوان DXA در حال حاضر بهترین روش استاندارد موجود برای تشخیص پوکی استخوان است و همچنین به عنوان یک برآورد دقیق خطر شکستگی در نظر گرفته می شود.
DXA برای تصمیم گیری در مورد نیاز به درمان استفاده می شود و می توان از آن برای نظارت بر اثرات درمان استفاده کرد.
تجهیزات DXA به طور گسترده ای در دسترس است و آزمایش تراکم سنجی استخوان DXA را برای بیماران و پزشکان به طور یکسان راحت می کند.
پس از انجام تست اشعه ایکس هیچ تشعشعی در بدن شما باقی نمی ماند.
اشعه ایکس معمولاً در محدوده تشخیصی معمولی برای این معاینه عوارض جانبی ندارد.
از خطرات ومعایب این شویه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
همیشه احتمال کمی سرطان در اثر قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعه وجود دارد. با این حال، با توجه به مقدار کمی پرتوهای مورد استفاده در تصویربرداری پزشکی، مزایای تشخیص دقیق بسیار بیشتر از خطر مرتبط است.
افراد باردار، همیشه باید به پزشک و تکنسین اشعه ایکس اطلاع دهند. و عموما این تست بعد از ختم بارداری انجام می شود.
محدودیت های سنجش تراکم استخوان
سنجش تراکم استخوان، همانند هر روش پزشکی دیگری، محدودیتهایی دارد. برخی از محدودیتهای سنجش تراکم استخوان عبارتند از:
ناتوانی در تشخیص دقیق تراکم استخوان در برخی از بخشهای بدن، مانند استخوانهای مچ پا.
تاثیر عوامل مختلف در نتایج سنجش تراکم استخوان، مانند سن، جنسیت، وضعیت تغذیهای و داروهای مصرفی.
عدم توانایی در تشخیص علل افزایش یا کاهش تراکم استخوان، مانند نقص ویتامین د و برخی بیماریهای پاراتیروئید.
به طور کلی، سنجش تراکم استخوان یک روش مفید برای شناسایی برخی مشکلات پزشکی مرتبط با استخوانها است، اما باید به همراه سایر روشهای پزشکی دیگر نظیر آزمایش خون و تصویربرداری انجام شود.
کلام آخر
کاهش تراکم استخوان میتواند منجر به بروز عوارضی مانند شکستگیهای استخوانی، کمردرد، کاهش قد و کمبود عملکرد جسمانی شود. برای پیشگیری از این عوارض، میتوان به راهکارهایی همچون مصرف منابع کلسیم و ویتامین D، تغذیه مناسب، فعالیت بدنی منظم و جلوگیری از سوءتغذیه و سبک زندگی نامناسب روی آورد. اما مهم تر از همه چک آپ های دوره ای سنجش تراکم استخوان است به خصوص برای بانوان چرا که بیشتر در معرض خطر پوکی استخوان هستند.
لازم به ذکر است بگوییم در رادیولوژی شهرری تمامی خدمات رادیولوژی از جمله تست دانسیتومتری قابل ارائه است.